Gå direkt till innehåll
Calejo har utvecklat ett AI-verktyg som ska effektivisera skogsindustrin genom att optimera processerna. Tack vara BizMakers program Forest Business Accelerator har Calejo fått till samarbeten med såväl SCA som IBM och RISE Processum
Calejo har utvecklat ett AI-verktyg som ska effektivisera skogsindustrin genom att optimera processerna. Tack vara BizMakers program Forest Business Accelerator har Calejo fått till samarbeten med såväl SCA som IBM och RISE Processum

Pressmeddelande -

Calejo effektiviserar skogsindustrin genom artificiell intelligens

Effektivisering av industrins alla processer är ett ständigt pågående arbete. Med artificiell intelligens går det nu att ytterligare effektivisera processerna och göra dem miljösmarta. Startup-företaget Calejo Industrial Intelligence har i flera projekt, med bland annat SCA, kunnat visa att deras unika optimeringsverktyg verkligen gör stor skillnad.

Att använda sig av matematiska formler för att beskriva samband är inget nytt. Men när beräkningarna blir alltför komplexa och gamla traditionella metoder, som lean och automation, inte räcker till, måste företagen börja använda sig av artificiella intelligens. Hittills har de praktiska och framgångsrika tillämpningarna av AI inom den traditionella processindustrin varit få. Men tack vare Calejos unika lösning, som kombinerar vanliga matematiska beräkningar och AI, har man fått ett genombrott.

– För att kunna nå fram till en bra lösning och ställa rätt frågor måste du först känna dina processer. Med vår lösning får du den kunskapen. Vi bygger initialt en digital tvilling, en kopia av hur processen fungerar i en digital värld. Genom att kombinera matematiska formler med AI kan vi hantera väldigt komplexa processer och helheter med mycket data väldigt snabbt, säger Johannes Holmberg, vd för Calejo Industrial Intelligence.

Tack vare optimering och miljöförbättring av sina processer kan skogsindustrin tjäna pengar genom en effektivare drift och bättre kvalitet, mindre energiförbrukning, resurssparande genom att använda mindre mängd råvara eller minskat användande av skadliga kemikalier.

Just nu genomförs det första projektet inom skogsindustrin med tillämpad AI hos SCA i Obbola, där man försöker skapa förutsättningar att se hur behovet av vattenånga ser ut genom hela processen. Idag får man ta hjälp av barkeldning för att få mer vattenånga och när inte det räcker skjuter man till olja. 

– Genom att skapa en bild av kommande behov av vattenånga kan vi ge rekommendationer på en ny styrning av processen. Vår och SCA:s förhoppning är att de genom att kunna köra processen på ett bättre och mer effektivt sätt inte ska behöva stötta med bark och fossilt bränsle, säger Johannes Holmberg.

Projektet med SCA, som är ett Vinnova-finansierat PiiA-projekt, är en direkt följd av BizMakers acceleratorprogram ​Forest Business Accelerator, där SCA är ett av partnerföretagen tillsammans med IBM och RISE Processum. Som ett av fem företag har Calejo deltagit i acceleratorn under året och har idag ett samarbete med alla tre partners.

– Det är roligt att vi fick igång ett projekt väldigt snabbt i acceleratorn och det är spännande att använda AI som ett sätt att optimera våra processer och få dem ännu mer energieffektiva och samtidigt lära oss mer om AI, säger Magnus Viström, Innovationschef på SCA.

– Smarta processer inom industrin är viktigt för framtiden och här sätter digitaliseringen och AI ett allt större avtryck. Vi som jobbar med att utveckla och skala upp processerna behöver också få en förståelse för vad det handlar om för att bli mer effektiva i våra utvecklingsprocesser genom att få med AI redan i utvecklingsstadiet, säger Jonas Joelsson, Innovationschef för RISE Processum.

Förutom projekten med SCA och Processum har Calejo blivit en del av IBM:s partnernätverk. 

– Från IBM har vi fått mycket stöttning runt affärsupplägget, det har varit väldigt värdefullt. IBM är ett välkänt och kraftfullt varumärke och vi ser att vi har ett starkt komplement till deras egen teknologi och en betydande potential till ett framtida samarbete. Utmaningen med att ta fram den digitala tvillingen har varit att det tidigare inneburit ett stort engagemang och en stor kostnad för företagen, men vi ser att vi genom får förenklade arbetsmodell kan bidra till att minska insatserna.

Vinnova-projektet med SCA kommer att fortsätta och i nästa steg, som man sökt nya PiiA- och Vinnova-medel för, kommer även ABB att delta. 

– ABB har tillverkat styrsystemet i den anläggning som vi ska titta på, så de är givetvis mycket intresserade av att vara med. Med hjälp av AI-tekniken och ABB:s dataströmmar från sitt styrsystem är målet att vi ska vi ta fram ett driftstöd som hjälper operatörerna att göra de bästa valen och de bästa inställningarna för hur de ska köra processen framöver. Vi jämför det med ett navigatorsystem för bilar och ambitionen är ett operatörsstöd för en hel process från råvara till slutprodukt, säger Johannes Holmberg.

Kontaktpersoner:
Johannes Holmberg, 073 250 42 01
​Vd Calejo Industrial Intelligence

Magnus Viström, 070 377 21 02
Innovationschef, SCA

Jonas Joelsson, 010 516 67 60
Innovationschef, RISE Processum

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


BizMaker är ett regionalt innovationsbolag med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Tillsammans med Västernorrlands kommuner, våra företag och partners utvecklar vi goda idéer till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. BizMaker erhåller projektstöd från bland andra Europeiska regionalfonden och Region Västernorrland.

Kontakter

Pelle Berglund

Pelle Berglund

Affärsrådgivare 073 847 94 24

Relaterat innehåll