Gå direkt till innehåll
Nu går starten för Innovationshack för framtidens entreprenörer, en satsning där lågstadiebarn vid fem skolor i Sundsvall och Härnösand jobbar med att lösa utmaningar från tre företag inom besöksnäringen.
Nu går starten för Innovationshack för framtidens entreprenörer, en satsning där lågstadiebarn vid fem skolor i Sundsvall och Härnösand jobbar med att lösa utmaningar från tre företag inom besöksnäringen.

Pressmeddelande -

Skolbarn i Härnösand och Sundsvall tar fram framtidens glass

Hur ser framtidens glass ut? Det är en av de utmaningar som lågstadiebarn i Sundsvall och Härnösand arbetar med i satsningen Innovationhack för framtidens entreprenörer. "En win-win för alla", säger projektledaren Klara Ördell.

Det är aldrig för tidigt att tänka innovativt. Nu går starten för en satsning där lågstadiebarn vid fem skolor i Sundsvall och Härnösand jobbar med att lösa utmaningar från tre företag inom besöksnäringen.  

– Vi vill ge barnen verktyg för att genomföra idéer och samtidigt låta dem vara med och påverka. På köpet utvecklar vi Västernorrland som besöksmål, säger projektledaren Klara Ördell på BizMaker.  

Under fem lektioner i april jobbar klasserna med att ta fram förslag på hur framtidens hotell ser ut, glassinnovationer och hur vi kan turista långsamt. Uppdragsgivare är Hotell Södra Berget och Restaurang Berg & Hjort i Sundsvall och Sofiainstitutet i Härnösand. 

Lärarna utgår från en handledning och lägger sedan upp arbetet fritt.  

– Entreprenörskap och innovationer ligger verkligen i tiden. Min klass ska spåna kring formen på glass, bortom de vanliga pinnarna, kulorna och strutarna. Hur roligt som helst, säger Christina Nordlander, lärare för en förstaklass på Östero/Bergsåkers skola i Sundsvall.  

Den 26 april ska barnen presentera sina lösningar för företagen.  

– Vi ska ta fram tio minuters presentation, det kan vara en film, teckningar, foton eller nåt helt annat som vi kommer på under resans gång, säger Christina Nordlander.  

Innovationshack för framtidens entreprenörer är ett samarbete mellan BizMaker, Technichus i Härnösand, skolan och näringslivet.  

Maria Gråhammar, lärare på Technichus, ser stora fördelar med att barnen får genomföra processorienterad problemlösning för verkliga uppdragsgivare.  

– Det bygger kreativitet och entreprenörskap hos våra kommande generationer, säger hon.  

Att det finns ett långsiktigt mål med satsningen betonar även Klara Ördell.  

– Det handlar om att ge framtidens entreprenörer och ledare kunskap och information och ta vara på deras idéer. Jag hoppas också att företagen får inblick i en ny och viktig målgrupp.

Uppdragen från företagen:
Hotell Södra Berget i Sundsvall: Hur ser framtidens hotell ut – och vad gör man där?
Restaurang Berg och Hjort i Sundsvall: Hur ser framtidens glass ut?
Sofiainstitutet i Härnösand: Hur ser framtidens mer långsamma sätt att turista ut?

Skolorna som löser utmaningarna:
Härnösand 
Brännaskolan åk 2 
Geresta åk 2 
Solenskolan åk 2   

Sundsvall 
Bergsåkers skola (Österro) åk 1 
Högom skola åk 2 

Kontakt:
Klara Ördell
073 097 26 48
klara.ordell@bizmaker.se

Maria Gråhammar
0611-34 69 37
maria.grahammar@technichus.se

Christina Nordlander
070-676 21 99 
Österro/Bergsåkers skola.

Ämnen

Kategorier

Regioner


BizMaker är en regional innovationsaktör med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Tillsammans med Västernorrlands kommuner, våra företag och partners utvecklar vi goda idéer till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. 


BizMaker erhåller projektstöd från bland andra
Europeiska Regionalfonden och Region Västernorrland.

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll