Gå direkt till innehåll
Hans Peterzon och Lisabet Lindbäck är vinnare i idétävlingen jagharenide.nu i Västernorrland.
Hans Peterzon och Lisabet Lindbäck är vinnare i idétävlingen jagharenide.nu i Västernorrland.

Pressmeddelande -

Lisabet och Hans har de vinnande idéerna i jagharenide.nu

Tävlingen jagharenide.nu är avgjord. De vinnande idéerna som kan göra stor nytta inom vård och energi kommer från Lisabet Lindbäck, Sundsvall, och Hans Peterzon, Timrå.

Tävlingen som arrangeras av BizMaker har pågått i Västernorrland 17 januari - 20 februari och fick in 80 bidrag. Efter att juryn gått igenom högen av kreativa idéer har två vinnare utsetts, en i kategorin bästa produkt och en för bästa tjänst.

Idén som tar hem priset för bästa tjänst kommer från Lisabet Lindbäck. Lisabet arbetar som sjuksköterska inom Sundsvalls kommun och vill utveckla ett nytt journalsystem.

– Dagens journalsystem inom hälso- och sjukvården är inte anpassat för att göra patienten delaktig. Samtidigt gör den nya patientlagen och nya befintliga tekniklösningar att patienterna ska ha tillgång till sin journal och ansvara i högre grad för sin egenvård. Jag som sjuksköterska har sett att journalen inte alls är anpassad efter patienterna, utan är ofta alldeles för svår att förstå, säger Lisabet som kallar sin tjänst för Min journal.

Lösningen är en app där patienten bland annat får samlad information från alla olika yrkeskategorier de träffar inom vården, där vårdplanering, mål och uppföljningsplan kan dokumenteras tydligt. En lång rad andra detaljer ryms också i appen, och en huvudpoäng är att patienten på ett helt annat sätt än i dag ska kunna skriva i journalen och bidra med sina egna upplevelser.

– Dagens journal är helt utformad för att förstås och användas av vårdpersonal. Mitt system vrider på perspektivet och gör att patienten blir delaktig som en i teamet, säger Lisabet.

Idé för bästa produkt kommer från Hans Peterzon. Hans driver ett företag inom energioptimering och har ett stort intresse och kunskap om solpaneler.

– En dag passerade jag ett vägarbete och såg att de använde dieselaggregat för strömförsörjning till maskiner. Då kom fröet till min produkt som är en mobil och soldriven kraftstation, berättar Hans.

På en släpvagn av större modell monteras tolv solpaneler. Dessa är programmerade för att under dagen vrida sig och följa solens gång. Panelerna är kopplade till ett återvunnet lithiumbatteri för elbil som räcker gott och väl för ändamålet. Kraftkällan går att ansluta till 230 volts uttag.

– Användningsområdena är många, till exempel vid ett husbygge där el inte är framdraget. Den prototyp jag tagit fram är tillräcklig för att nio månader om året försörja min egen villa med el, men storleken på anläggning kan anpassas efter behov. Det som är helt unikt med systemet är programmet jag tagit fram för att styra panelerna mot solen, något som ökar effektiviteten markant, säger Hans som kallar sin idé för Powerplant.

De båda vinnarna får affärsrådgivning och konsultstöd till ett värde upp till 25 000kr vardera för att fortsätta utveckla sina idéer vidare.

Ewa Sandeheim, projektledare och tävlingsansvarig jagharenide.nu, är mycket nöjd med utfallet av tävlingen.

– Vi fick in tävlingsbidrag från regionens alla sju kommuner, där allra flest kommer från Kramfors. Nivån på idéerna är hög och tankar om hållbarhet inkluderas i de allra flesta bidragen. Vi så glada över det stora engagemang som tävlingen medfört, säger Ewa.

Samtliga som lämnat in ett tävlingsbidrag kommer att kontaktas för att få möjlighet att vidare utveckla sin idé.

Ämnen

Kategorier

Regioner


BizMaker är en regional innovationsaktör med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Tillsammans med Västernorrlands kommuner, våra företag och partners utvecklar vi goda idéer till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. 


BizMaker erhåller projektstöd från bland andra
Europeiska Regionalfonden och Region Västernorrland.

Kontakter

Ewa Sandeheim

Ewa Sandeheim

Projektledare Jagharenide.nu

Relaterat innehåll