Gå direkt till innehåll
Eva-Marie Stegeby, vice vd och medgrundare på Nordic Renew Resource och Christoffer Johnsson, vd på Taigatech är mottagare av det prestigefulla stipendiet.
Eva-Marie Stegeby, vice vd och medgrundare på Nordic Renew Resource och Christoffer Johnsson, vd på Taigatech är mottagare av det prestigefulla stipendiet.

Pressmeddelande -

Eva-Marie och Christoffer tilldelas ÅForsk Entreprenörskapsstipendium

De 10 nytänkande entreprenörer som får ta emot årets ÅForsk Entreprenörsstipendium har presenterats. Två av årets stipendiater är Eva-Marie Stegeby, medgrundare och vice vd på Nordic Renew Resource och Christoffer Johnsson, vd på Taigatech. Stipendiet om 200 000 kronor vardera ska stötta entreprenörerna att förverkliga sin affärsidé.

– Jag blev så förvånad när jag fick samtalet om att jag vunnit och jag är så otroligt glad. Det här kommer göra att jag kan lägga ner ännu mer tid på att utveckla företaget och knyta fler nya kontakter. Företaget startades för att vi ville hjälpa miljö och människor till en bättre hälsa utan tungmetaller, så vi har verkligen ett jobb framför oss att nå ut till hela världen, säger Eva-Marie Stegeby, medgrundare och vice vd på Nordic Renew Resource.

Nordic Renew Resource utvecklar en lösning för rening av tungmetaller ur förorenat processvatten och slam. Processen sker utan förbränning och alla restprodukter kan tas tillvara i en cirkulär ekonomi. Bolaget ingår i BizMakers inkubator.

– Det är med en stor ära jag blivit tilldelad Åforsk Entreprenörsstipendium. Detta kommer ge mig och Taigatech en extra kick att växla upp vårt arbete med att digitalisera skogsindustrin. Men inget av detta hade varit möjligt utan de grymma medgrundarna på Taigatech, säger Christoffer Johnsson, vd på Taigatech.

    Taigatech, som är alumn från BizMakers skogliga acceleratorprogram Forest Business Accelerator, har skapat en produkt som förser sågverk med spårbarhetsinfrastruktur för stockar genom att känna igen stockens ändyta via kameror. Bolaget digitaliserar värdekedjan och kan utnyttja mer information om stocken och använda där den är bäst lämpad utifrån dess individuella egenskaper. Sågverken kan då utvinna flera procent extra värde per sågad stock och minska spill. 

    ÅForsk entreprenörsstipendium riktar sig till entreprenören snarare än själva innovationen, med målet att stimulera och göra det möjligt för ambitiösa entreprenörer med drivkraft att ta sina idéer till nästa nivå.

    – Vårt samhälle ställs ständigt inför nya utmaningar. Det har vi inte minst fått uppleva de senaste två åren. Årets stipendiater driver samtliga arbete som gör skillnad ur både miljö-, säkerhets- och vårdaspekter. Årets stipendiater utmärker sig i att de är entreprenörer med ambition och förmåga att stärka svensk innovationskraft, säger Carina Håkansson, styrelseordförande i stiftelsen ÅForsk.

    De 10 entreprenörer som tilldelas stipendiet om 200 000 kronor driver nytänkande företag som utvecklats inom det akademinära innovationsekosystemet som inkubatorer, science parks eller innovationskontor vid högskolor och universitet. Tekniken och tjänsterna som ligger till grund för de utsedda entreprenörernas idéer har förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd.

    Stipendiaterna har genomgått en nomineringsprocess där affärsutvecklare från regionalt baserade innovationsmiljöer över hela landet har haft möjlighet att nominera entreprenörer, och stipendiaterna tilldelas stipendiet för att de med sin innovationsförmåga kan skapa positiva effekter för samhällsutvecklingen. 

    Årets tio nya stipendiater av ÅForsk Entreprenörsstipendium tilldelas utmärkelsen den 17:e maj under Sveriges Innovationsriksdag, ett återkommande årligt event arrangerat av SISP, Swedish Incubators and Science Parks. I år kommer Sveriges Innovationsriksdag att hållas i Sundsvall.

    Se listan med de 10 entreprenörerna här >

    Om ÅForsk
    ÅForsk delar i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks sedan år 2015 ut stipendiet till 10 entreprenörer årligen. Stipendiet riktar sig till entreprenörer med koppling till akademi, forskning, inkubatorer och science parks. Stipendiet utlystes under början av året, där entreprenörer från det akademinära innovationsekosystemet i hela Sverige hade möjlighet att söka. 

    Intresset för att söka ÅForsk Entreprenörsstipendium har ökat drastiskt de senaste åren och idag anses utmärkelsen som en av Sveriges finaste att erhålla.

    Kontakt
    Eva-Marie Stegeby, vice vd och medgrundare på Nordic Renew Resource
    ea@nrrab.com

    Christoffer Johnsson, vd på Taigatech
    chrisoffer@taigatech.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    BizMaker är en regional innovationsaktör med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Tillsammans med Västernorrlands kommuner, våra företag och partners utvecklar vi goda idéer till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. 


    BizMaker erhåller projektstöd från bland andra
    Europeiska Regionalfonden och Region Västernorrland.

    Kontakter

    Josefin Jaén Nilsson

    Josefin Jaén Nilsson

    Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

    Relaterat innehåll