Gå direkt till innehåll
Från vänster: Reidar Hagner, Kenneth Hammarstedt och Peter Norberg, Develog AB.
Från vänster: Reidar Hagner, Kenneth Hammarstedt och Peter Norberg, Develog AB.

Pressmeddelande -

Erfaren ängel växlar upp prisad bygginnovation

Develogs innovation där moduler ersätter lösvirke gör takbyggen snabbare, billigare och säkrare. Nu kliver erfarne entreprenören och affärsängeln Peter Norberg in som vd och delägare i det prisade bolaget.

Sundsvallsföretaget Develogs innovation ersätter ett byggmoment som traditionellt görs med hjälp av lösvirke och gör en modul av den.

Förutom snabbare och billigare byggen har metoden fördelar för både arbetsmiljön och miljön.

Innovationen har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden.

I september utsågs Develog till Årets startup på Sundsvalls näringslivsgala. I oktober fick företaget ta emot SKAPA-priset i Västernorrland och har därmed chansen att ta hem det nationella priset den 10 november.

– Otroligt hedrande att bli så uppmärksammad, kommenterar delägaren Reidar Hagner.

Develog har också beviljats 500 000 kronor av Energimyndigheten inom ramen för satsningen ”konceptutveckling av innovationer med affärsfokus”. Något som innebär att Reidar Hagner och kompanjonen Kenneth Hammarstedt för första gången har möjlighet att arbeta heltid i sitt bolag.

– Själva systemet är klart, nu väntar tester på komponentnivå. Vi ska bland annat utvärdera energi- och miljönyttan, säger Kenneth Hammarstedt och tillägger:

– Byggbolagen är mycket intresserade av den kortare monteringstiden, vi räknar med att kunna kapa uppemot 90 procent.

Develog har flera patent- och mönsterskyddsprocesser i gång, både i USA och Europa.

För att växla upp business-delen har Peter Norberg klivit in som vd. Han har lång erfarenhet av att bygga bolag, inte minst koncernen Norrland Miljövård som familjen sålde för två år sedan.

– Develog är spännande, hållbart och lokalt. Nu vill jag ta företaget till nästa nivå, säger Peter Norberg, som också gått in som delägare.

Han är också aktiv i Tregion Startup Invest som satsade 300 000 kronor i Develog i våras. Ängelinvesteringsbolaget matchar privata investerare med de mest lovande affärsidéerna i Västernorrland, Dalarna och Gävleborg.

Develog står inför flera utmaningar. För att kunna starta produktionen måste en prototypmaskin tas fram, något som beräknas kosta 8-10 miljoner kronor.

– Målet är att ha både finansieringen och den första maskinen på plats inom 18 månader. Vi arbetar med att ta fram en affärsplanen som ska ge svar på hur systemet kommer att säljas, säger Peter Norberg.

Develog är ett av företagen i BizMakers inkubator.

– Jag anser att bolaget är väldigt ”väl klätt” tack vare supporten från BizMaker, säger Peter Norberg.

Kontakt:
Peter Norberg, peter.norberg(@)develog.se, 070 627 81 46
Reidar Hagner, reidar(@)develog.se, 070-216 13 88
Kenneth Hammarstedt, kenneth(@)develog.se, 073-043 78 12

Ämnen

Kategorier

Regioner


BizMaker är en regional innovationsaktör med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Tillsammans med Västernorrlands kommuner, våra företag och partners utvecklar vi goda idéer till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. 


BizMaker erhåller projektstöd från bland andra
Europeiska Regionalfonden och Region Västernorrland.

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll