Gå direkt till innehåll
Bild: RISE Processum
Bild: RISE Processum

Pressmeddelande -

Bytte Australien mot Örnsköldsvik för att utveckla hållbar fiber

Entreprenören Gary Cass har utvecklat en unik metod för hållbar produktion av textila material från processindustrins restströmmar. Nu har han bytt Australien mot Örnsköldsvik och söker samarbetspartners för att kommersialisera innovationen.

Gary Cass metod för hållbar produktion av textila material är baserad på nanocellulosa och unika naturliga processer.

Det mångsidiga biobaserade materialet har två huvudanvändningsområden. Det kan dels användas i textilier. Dessutom som råvaras för så kallade absorbenter i exempelvis blöjor eller brandtåliga isoleringspaneler.

2021 deltog hans bolag Cass Materials i Forest Business Accelerator, BizMakers program som ger startups möjlighet att verifiera och utveckla skogliga koncept och hållbara tekonologier i nära samarbete med partnerföretagen SCA, RISE Processum och IBM.

BizMaker har varit som en bro för mig mellan Sverige och Australien. Jag har lärt mig fantastiskt mycket, inte minst om hur affärer fungerar här i Sverige.

På grund av avståndet skedde förstås alla kontakter online, något som numera är vardagsmat för de flesta, påpekar Gary Cass.

– Jag hade många värdefulla möten med intressanta personer, både på egen hand och tillsammans med BizMaker, som var en viktig dörröppnare.

I april lämnade han sitt hemland för att i samarbete med RISE Processum och SCA bygga upp verksamheten i Örnsköldsvik, en stad han besökt flera gånger tidigare.

– Här finns de unika förutsättningarna jag behöver. Jag söker nu fler samarbetspartners för att kommersialisera produkten. Målet är att den ska finnas ute på marknaden inom två år, säger han.

Han utvecklar nu företaget och söker rätt personer.

– Jag behöver ta in unga energiska personer som kompletterar mig. Om fem år har jag lämnat det operativa arbetet och kan njuta av att följa utvecklingen från baksätet.

För att skala upp verksamheteten krävs sannolikt externt kapital.

– Den här branschen är inte så känd i Australien som i Sverige eller Europa, jag räknar därför med att det är lättare att locka investerare här. Men någon konkret tidsplan finns ännu inte.

Cass Materials är nu ett av företagen i BizMakers inkubator.

– Det ger mig mycket goda möjligheter att växla upp mitt arbete, säger Gary Cass.

Kontakt

Gary Cass
vd och grundare på Cass Materials
cassmaterials@gmail.com

Nu kan startups från hela Sverige söka till affärsutvecklingsprogrammet Forest Business Accelerator. Läs mer.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


BizMaker är en regional innovationsaktör med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Tillsammans med Västernorrlands kommuner, våra företag och partners utvecklar vi goda idéer till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. 


BizMaker erhåller projektstöd från bland andra
Europeiska Regionalfonden och Region Västernorrland.

Kontakter

Pelle Berglund

Pelle Berglund

Affärsrådgivare 073 847 94 24

Relaterat innehåll