Gå direkt till innehåll
Så skapade Voady framtidens affärssystem för frisörer

Nyhet -

Så skapade Voady framtidens affärssystem för frisörer

Av frisörer. För frisörer. Egen erfarenhet och en tydlig vision var och fortsätter att vara den största tillgången för grundarna av Voady, som deltagit i BizMakers inkubatorprogram. 18 månader efter lanseringen används kassa- och bokningssystemet av över 450 salonger, och Voady fortsätter att växa.

Voadys tjänst både utmanar och förenklar i en traditionell bransch. Ett heltäckande affärssystem med kassa, onlinebokning, kundregister och lagerhantering. Voadys behandlingsmeny hjälper salongerna att ta rätt betalt samtidigt som onlinebokningen ser till att rätt tid avsätts. Samtliga funktioner syftar till att öka salongens lönsamhet och minska den administrativa tiden. Dessutom samarbetar Voady med marknadsledande leverantörer av frisörprodukter vilket minimerar salongernas lagerhantering och stärker relationen mellan salong och leverantör.

– Det är otroligt små marginaler i vår bransch, och du får bara betalt när du står vid stolen. Genom att hjälpa salongerna med sin behandlingsmeny, identifiera hur de ska ta betalt, och att kunderna gör sin konsultation digitalt frigör tid och ökar lönsamheten, säger Elin Abrilin som är frisör, salongsägare och vd för Voady.

Kärnan i Voady är det digitala kassa- och bokningssystemet, som sjösattes hösten 2019 efter drygt ett års intensiv utveckling. En stor milstolpe var den första finansieringsrundan, som möjliggjorde att Elin tillsammans med medgrundaren och systemutvecklaren Simon Lundh och My Hillörn kunde börja jobba med projektet på riktigt. Nästa stora steg var lanseringen – Voadygänget gick direkt till skarpt läge utan pilotfas. Sedan följde ett större kapitalintag som säkrade satsningen framåt.

Ett och ett halvt år senare har Voady över 450 kunder, och ser ljust på framtiden.

– Vi ska förändra hela frisörbranschen, som är väldigt traditionell. Branschen har inte hängt med i den digitala utvecklingen, men det har kunderna – och där finns ett stort glapp, säger Elin Abrilin.

Voadys erbjudande är av freemiumtyp, där grunderbjudandet är kostnadsfritt. I nästa steg kan salongerna välja att bygga ut tjänsten modulärt efter sina egna behov. En av de funktioner som gör Voady unikt är samarbetet med leverantörerna och möjligheten att lägga sina ordrar i Voady.

– Försäljningen av produkter i salongerna har minskat på grund av konkurrens från e-handeln samtidigt som kopior och parallellimporterade produkter har börjat nå den svenska marknaden. Vi har jobbat extremt mycket för att göra det enkelt för salongerna att beställa direkt från sina ordinarie leverantörer, säger My Hillörn, operativ chef.

Under hela resan har Voady varit en del av BizMakers inkubatorprogram. Det var i januari 2018 som Elin Abrilin skissade upp sina tankar kring tjänsten och tog med sig en tjock lunta A4-blad till BizMaker och antogs till programmet. Därefter gick det fort, och Elin Abrilin beskriver hur många delar i startupföretagandet bara kommit av sig själva. Att tidigt testa, prata med kunder, göra om – hela det som brukar kallas för den iterativa processen – kom naturligt. Inte minst för att lösningarna hela tiden kunnat testas direkt på Elin Abrilins egna salonger.

– Vi har bara kört på! Ibland kan traditionerna för hur det ”ska” gå till bli till onödigt stora berg att bestiga. Pitcharna som man får göra i olika tävlingar och inkubatorsammanhang har ofta känts svårare än våra verkliga möten med investerare. Min erfarenhet är att investerare tittar minst lika mycket på entreprenörerna som på själva idén: Har de drivet och viljan som krävs för att lyckas?

– BizMaker har framför allt varit viktiga för oss genom att ibland kunna bromsa och bidra med eftertanke. Många gånger har vi gått därifrån med en känsla av ”ja, just det”, säger My Hillörn.

Idag har teamet vuxit till sex personer, och grundarna räknar med ytterligare rekrytering av både utvecklare, kundtjänst- och supportmedarbetare.

Kontakt
Elin Abrilin, grundare och vd
elin(@)voady.se

My Hillörn, operativ chef
my(@)voady.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll