Gå direkt till innehåll
Henrik Otendal, Malin Helsing, Pelle Berglund och Nick Ellis under besöket på Amazon Web Services startup loft.
Henrik Otendal, Malin Helsing, Pelle Berglund och Nick Ellis under besöket på Amazon Web Services startup loft.

Nyhet -

Inspirerande USA-resa till högteknologins mecka – Silicon Valley

Att som ett litet svenskt startup-bolag slå sig in på den amerikanska marknaden är inte det lättaste. Men det finns flera innovationsaktörer i Kalifornien att ta hjälp av för att lyckas.
– Syftet med resan var att förstå vilken hjälp svenska startups kan få där borta och hur vi på bästa sätt förbereder dem, säger Regina Duymaz, inkubatorchef på BizMaker.

Fyra medarbetare från BizMaker och sju startupbolag besökte San Fransisco och Los Angeles i oktober.

– Nu kan vi se över vad som kan förbättras i våra processer på hemmaplan för att det ska bli mer av en sömlös övergång den dag våra startups ska ge sig över Atlanten. Vi vill att de ska vara tillräckligt redo och mogna för att kunna dra växlar av de program och den hjälp som finns där borta, säger Regina Duymaz.

Mitt i det globala innovationsklustret Silicon Valley ligger Nordic Innovation House, ett av stoppen på resan. Där har nordiska startups och företag möjlighet till allt från rådgivning och utbildning till kontakter och en fysisk plats att arbeta från. Delegationen besökte också Business Sweden, Volvo Innovation Lab, Amazon Web Services startup loft och Plug and Play som är en av världens största inkubatorer. Några deltog på Forest Innovation Summit 2022 som arrangerades för första gången. Det är en konferens som organiserats av Svensk-amerikanska handelskammaren och Global: San Fransisco med fokus på hållbarhet och innovation inom skog.

– Det var höjdpunkten för vår del, att se hur amerikanska marknaden fungerar och att de har mycket att jobba med inom träindustrin. Vi i Sverige ligger verkligen i framkant när det gäller skogs- och sågverksindustrin, säger Victor Borén på Microdri, ett av de startupbolag som var med på resan.

Startupbolagen fick pitcha sina affärsidéer och innovationer på konferensen och för andra investerare under resan. I Los Angeles besökte de universitetet UCLA som har flera program både för startups och etablerat näringsliv.

Resan har gett ett smörgåsbord av fortsatta samarbetspartners för BizMaker och värdet av det fysiska mötet är något som flera lyfter.

–Att bygga upp personliga relationer är en grundläggande del för att kunna ta sig ut på den amerikanska marknaden och det gör man bäst på plats. Det funkar inte att som en okänd person slänga iväg ett mail. Nu när vi har kontakterna så kan vi jobba vidare digitalt på ett hel annat sätt. Vi har öppnat dörrar och vet vilka som kan hjälpa oss att öppna nya dörrar, säger Victoria Säker, kommunikatör på BizMaker.

Även Thomas Lööw, BizMakers affärsrådgivare med expertis inom internationalisering är inne på samma spår:

–Jag ser den här resan som en långsiktig investering för oss på BizMaker. Vi måste veta att vi gör rätt saker och hur vi bäst förbereder våra startups med rätt mindset och insikter, säger Thomas Lööw.

Med på resan var Regina Duymaz, inkubationschef, Pelle Berglund, affärsrådgivare, Thomas Lööw, affärsrådgivare och Victoria Säker, kommunikatör från BizMaker. Representanter från sju starups från BizMakers inkubationsprogram och Forest Business Accelerator var också med; Helios Innovations, Microdri, Reselo, Forest Omni, Femillo, Lindsing och Evaqvent.

Kontaktpersoner:

Regina Duymaz, inkubatorchef BizMaker
regina.duymaz@bizmaker.se, 070 667 17 42

Thomas Lööw, affärsrådgivare BizMaker
thomas.loow@bizmaker.se, 070 795 59 35

Victoria Säker, kommunikatör BizMaker
victoria.saker@bizmaker.se, 076 100 43 22

Victor Borén, vd och grundare MicroDri
victor@microdri.se, 076 809 03 64



Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll