Gå direkt till innehåll
Årets vinnare i tävlingen jagharenidé.nu. Från vänster: Anna Nilsson, Aron Gröning, Jacob Grape och Bo Andersson.
Årets vinnare i tävlingen jagharenidé.nu. Från vänster: Anna Nilsson, Aron Gröning, Jacob Grape och Bo Andersson.

Nyhet -

De har Västernorrlands bästa idéer

Ett livräddande brandtillbehör, en digital tjänst som vässar rösten, ett flexibelt hotellkoncept och en ljuddämpande skärm för skrivbordet. Det är innovationerna som tog hem de eftertraktande priserna i årets upplaga av tävlingen jagharenide.nu.

I går presenterades vinnarna i 2023 års upplaga av tävlingen jagharenide.nu vid en festlig prisutdelning i Örnsköldsvik. Tävlingen, som startade 2007 och arrangeras av BizMaker, fick i år in 39 västernorrländska bidrag.

– Innovationen ska lösa en utmaning och fylla ett behov. Men den måste också vara hållbar, genomförbar och gå att skala upp, förklarar Ewa Sandeheim, projektledare och tävlingsansvarig.

Efter att juryn gått igenom alla tävlingsbidrag har de fyra som fått högst bedömningspoäng utsetts till vinnare.

Förstapriset går till Bo Andersson, Örnsköldsvik, som utvecklat en utrymningshjälp och tillbehör till brandvarnare. Innovationen innehåller både en manöverlåda för batteriet och visar vägen ut ur ett rökfyllt rum.

– Jag hade inte räknat med att ta hem första platsen men jag ska erkänna att det känns riktigt bra, sa en glad vinnare när han tog emot priset.

På andra plats kommer Anna Nilsson, Sundsvall, vars digitala tjänst ger exempelvis kundtjänstföretag möjlighet att analysera och vässa medarbetarnas röster så de håller hela dagen.

Tredjeprisvinnaren är Aron Gröning, Sundsvall, som tagit fram en flexibel rum i rum-lösning med prisvärda hotellrum.

I år har juryn också utsett ”Årets bubblare”: Jacob Grape, Sundsvall, som utvecklat en lösning som effektivt avskärmar störande ljud när man sitter och arbetar eller pluggar.

Vinnarna får mellan 10 000 och 50 000 kronor för att fortsätta utveckla sina idéer.

– Pengarna används till att köpa in experttjänster från lokala konsultföretag. På så sätt blir det en verklig win-win, säger Ewa Sandeheim.

Men ingen av deltagarna går lottlösa ur tävlingen, betonar hon.

– Alla erbjuds rådgivning av BizMaker eller våra samarbetspartners Almi och Nyföretagarcentrum för att ta sin idé vidare.

Kontakt

Ewa Sandeheim, projektledare jagharenidé.nu, BizMaker
tel 070-667 19 94
ewa.sandeheim@bizmaker.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll