Gå direkt till innehåll
Christoffer Olausen och Lars-Erik Sjögren på Biosorbe.
Christoffer Olausen och Lars-Erik Sjögren på Biosorbe.

Nyhet -

Biosorbe skalar upp och drar till sig nya samarbeten

Med ett nytt, biobaserat material kan startupbolaget Biosorbe sanera, städa och filtrera oljeprodukter och andra kolväten utan att använda plast. Nu skalar de upp verksamheten och ser stora möjligheter inom bland annat konstruktion och medicinteknik.

En supertanker går på grund, med oljeskadade fåglar och stora miljöfaror som följd – så ser den traditionella bilden av oljespill ut. Men de oljeläckor som får mest uppmärksamhet är egentligen undantag. Det större problemet finns i industrier över hela världen där olja används, blir över och spills ut.

– De stora volymerna är ”vardagsspill”, i fabriker och verkstäder. Där finns det inte ens några siffror på omfattningen, och det är det spillet vi vill ta hand om, säger Lars-Erik Sjögren på Biosorbe.

Genom att hydrofobisera pappersmassa, så att den blir vattenavstötande och fettsökande, har Biosorbe utvecklat ett biobaserat material som kan ersätta plastalternativ och dessutom användas på helt nya områden, både i luft, vatten och i marken. Det tillverkas i dag av ny pappersmassa, men framöver kommer den att kunna tillverkas av restströmmar från skogsindustrin.

– 2019 började vi en liten pilot på Rottneros bruk i Värmland. Det blev startskottet för att skala upp och bygga en lite större fabrik, som vi fick i bruk under vårvintern 2022. I år räknar vi med att öka både produktionen och försäljningen, berättar Lars-Erik Sjögren.

De första kunderna finns inom stora vattenreningssystem, men även bland mindre industrier som använder det i verkstäder. Just nu jobbar Biosorbe också med att utveckla sitt material för fler applikationsområden, bland annat inom konstruktion och medicinteknik.

– Eftersom vi lätt kan skumma materialet så kan det passa bra för isolering. Vi tittar också på skivmaterial för konstruktion, där vi använder lignin för att öka hållfastheten, säger Lars-Erik Sjögren.

Biosorbe har under 2022 och 2023 varit ett av bolagen i BizMakers affärsutvecklingsprogram Forest Business Accelerator, som syftar till att skynda på utvecklingen av hållbara affärsidéer med koppling till skogsindustrin.

– Vi ville bredda vårt nätverk utanför Värmlandsklustret, som är vår hemmaplan, och vi ville vara med eftersom acceleratorn är väldigt fokuserad på bolagens behov utifrån var de befinner sig just nu. Det har varit superintressant, vi har fått kontakt med två-tre stora bolag och dessutom hittat gemensamma möjligheter tillsammans med några av de andra acceleratorbolagen.

En av kontakterna finns inom det nya och potentiellt viktiga segmentet medicinteknik. Där har Biosorbe testat och verifierat sin teknik tilllsammans med ett av Sveriges största medtech-bolag.

– Det hade tagit väldigt, väldigt lång tid att komma dit utan acceleratorn. Vi har fått positiva resultat så att vi kan jobba vidare tillsammans, berättar Lars-Erik Sjögren.

Kontakt
Lars Erik Sjögren, Biosorbe
les@biosorbe.com, 070 844 35 27

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll