Gå direkt till innehåll
Thomas Storsjö, vd, Eric Tjernberg, grundare och Juan Pablo Arrigoni, forskare och PhD i kompostering på Biocompost.
Thomas Storsjö, vd, Eric Tjernberg, grundare och Juan Pablo Arrigoni, forskare och PhD i kompostering på Biocompost.

Nyhet -

Biocompost ger nytt liv åt avfallet

Från avfall till näringsrik jord på bara fem dagar. Sundsvallsföretaget Biocomposts idé är enkel – men bakom produkterna finns många år av forskning och utveckling. Med egen specialistkompetens och ett flexibelt produktsystem står Biocompost redo att förändra marknaden för återvinning av organiskt avfall.

Det var erfarenheter från skogsindustrin som fick grundaren Eric Tjernberg att börja fundera på effektivare återvinningslösningar för organiskt avfall.

– Samtidigt fanns ett stort fokus på hållbara lösningar i samhälle, näringsliv och politik som gjorde att förutsättningarna kändes helt rätt, säger Eric.

Den tekniska lösningen fanns hos det kanadensiska företaget Xact, som utvecklat en roterande komposttrumma som accelerar förmultningsprocessen kraftigt. Genom noga avvägd sammansättning av kompostmaterialet och kontrollerad syretillförsel kan organiskt avfall bli till näringsrik kompost på fem dagar. Trumman finns i sju olika storlekar.

Eric bestämde sig för att starta Biocompost och tillverka komposttrummorna på licens med ensamrätt i Norra Europa. 2019 deltog han i BizMakers skogliga affärsutvecklingsprogram Forest Business Accelerator.

– Det var en minst sagt intressant resa. Jag kom in i acceleratorn med ett företag, men kom ut med ett annat. Jag lämnade det första spåret som visade sig vara för smalt och breddade idén till biologiskt avfall, som är en större kundgrupp.

Ett annat viktigt steg för Biocompost tid under tiden i BizMakers inkubator har varit att ställa om affärsidén från ett hårdvaruföretag till ett kunskapsföretag. Företaget har anställt Juan Pablo Arrigoni, argentinsk forskare med en PhD i kompostering.

– Numera kan vi utföra vi förstudier åt kunder så att vi vet hur de ska blanda sina material redan innan kunden köpt sin maskin. Vi säljer kunskapen med maskinerna, vi håller kunden i handen genom hela processen. Får de plötsligt in ett nytt material så kan vi hjälpa dem med ett nytt recept, säger Eric.

Under 2020 levererade Biocompost en första anläggning till återvinningsföretaget Ragn-Sells i Umeå, en större trumma som nu är i produktion. Därmed har företaget fått det referensprojekt som många presumtiva kunder är nyfikna på.

Nu pågår ett intensivt marknadsarbete och Biocompost har skickat offerter till många delar av världen. Avtalsförhandlingar pågår och inom några år tror Eric att Biocompost levererar 10–15 anläggningar per år.

– Det är långa ledtider, men vi har kunder som tittar på 7 trummor och de som vill ha 22 trummor på ett och samma avtal. När vi får lyckas med ett sådant avtal så kan vi lätt överträffa alla förväntningar, avslutar Eric.

Kontakt
Eric Tjernberg, 070 696 11 42, eric.tjernberg@biocompost.se
Grundare, Biocompost

Thomas Storsjö, 070 696 00 93,thomas.storsjo@biocompost.se
Vd, Biocompost

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll