Gå direkt till innehåll
P-O Östberg från startupbolaget BiTi.
P-O Östberg från startupbolaget BiTi.

Nyhet -

AI-lösning underlättar planering i industrin

BiTi utvecklar en AI-baserad lösning för planering av personalbemanning och produktion som testats inom industrin. Inom kort väntar funktionella tester. – Vår lösning sparar tid och underlättar flöden, säger delägaren P-O Östberg, forskare vid Umeå Universitet. 

P-O Östberg är lektor vid Umeå universitet och forskar bland annat kring så kallade superdatorer. Han är också en av grundarna till i startupbolaget BiTi Innovation som utvecklat ett planeringsstöd som använder artificiell intelligens, AI. Idén fick han från sin före detta sambo som jobbade i hemtjänsten.

– Hon efterlyste ett bättre planeringsverktyg. Jag plockade upp idén och kopplade ihop den med min forskning, säger P-O Östberg. 

Lösningen, som fått namnet Lingon, underlättar inte bara för verksamhetsutövaren utan även för brukare och anhöriga, som kan ha koll på vem som kommer, och när, direkt i mobilen.

– Det ger en stor tidsbesparing samtidigt som man fångar upp så att inget blir missat, säger P-O Östberg.

Tekniken är också möjlig att använda för planering i industrin, något som BiTi – som har fyra anställda på deltid – utforskat inom ramen för affärsutvecklingsprogrammet Future Industry Accelerator. Nu utvecklas tekniken inom ASSISTANT, ett EU-finansierat forskningsprojekt. Under våren genomförs tester av gränssnittet med flera kunder, därefter väntar funktionella tester.

BiTi deltog i Future Industry Accelerator 2021, BizMakers program där innovativa startbolag vidareutvecklat sina bolag med hjälp av kunskap och stöd från branschledande företag i tillverkningsindustrin.

– Vårt mål med att delta i programmet var att förstå hur tillverkningsindustrin arbetar och vilka behov de har framöver. Vi har fått ovärderliga insikter och kontakter, säger P-O Östberg.

Anna Edblad, vd för Örnsköldsviks Industrigrupp, ser samarbetet som en möjlighet att stärka industrins konkurrenskraft i Västernorrland och samtidigt fortsätta utveckla innovativa lösningar. 

– Våra medlemsföretag i industrin har tagit stora kliv när det kommer till utveckling, och Future Industry Accelerator har möjliggjort för dem att fortsatt vara aktuella i tiden och tillföra nya innovativa lösningar, säger Anna.

Bosch Rexroth, BAE Systems och Industrifonden var partners i programmet. 

Kontakt

P-O Östberg, delägare BiTi 
p-o.ostberg@biti.se

070-999 22 89

Anna Edblad, vd Örnsköldsviks industrigrupp
anna.edblad@oviksindustrigrupp.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63