Gå direkt till innehåll
Andreas Vidman, Prediktera AB
Andreas Vidman, Prediktera AB

Pressmeddelande -

Prediktera vill bli världsledande inom kemisk bildanalys

Tänk om man kunde lära en kamera att bedöma kvalitet på råvara. Det har startup-företaget Prediktera lyckats med och siktar nu på att bli världsledande inom kemisk bildanalys.

Träflis susar fram på bandet i ett pappersbruk. En kamera filmar flisen och skickar in bilderna till en mjukvara som vrider, vänder, analyserar och avgör om flisen har rätt fuktighetsgrad eller vilket träslag den består av.

Samma sak kan ske i livsmedelsindustrin där tekniken till exempel ser om det finns spår av oönskade ämnen där det inte ska göra det, eller på liknande sätt inom läkemedelsindustrin där innehåll och kvalitet kontrolleras.

– Vi kan bedöma allt organiskt material, vilket gör vår marknad närmast obegränsad, säger Andreas Vidman, tillsammans med Oskar Jonsson delägare i Prediktera AB.

För att få ut kemisk information ur en råvara har man inom industrin ofta varit hänvisad till manuella stickprov som analyseras i ett labb. Predikteras teknik snabbar upp analysen och gör att den framför allt sker i realtid.

Hemligheten bakom tekniken som kallas hyperspektral bildanalys är den avancerade mjukvaran som Umeåbaserade Prediktera tagit fram. Kameran kan se våglängder av ljus som är omöjliga att upptäcka med blotta ögat. Mjukvaran är uppbyggd med algoritmer som undan för undan tränas i att bli allt säkrare på att bedöma råvaran eller materialet.

– Många verksamheter efterfrågar den här tekniken och tajmingen är precis rätt för oss. Tekniken har tidigare varit förhållandevis dyr, men nu kan vi göra den mer tillgänglig för ett bredare kundregister inom industrin. Affärsidén är främst att sälja mjukvarulösningar, och vi har satt målet att bli världsledande på kemisk bildanalys, säger Andreas Vidman.

Ett ytterligare spår som Prediktera är inne på är flygfoto med drönare kopplat till mjukvaran, en teknik som både skogsnäring och jordbruk kan dra nytta av.

Prediktera är en av fem startups från hela landet som deltar i Forest Business Accelerator 2019, ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader.

– Prediktera har ett sätt att analysera bilder som ger mer information om material än vad dagens traditionella kamerateknik kan ge. De har redan kunder vilket visar att det finns en marknad. Tekniken har tidigare varit fruktansvärt dyr, men nu sjunker priset rejält vilket öppnar marknaden och skapar ett intressant läge för företaget, säger Martin Rydén, teknisk ledare, IBM.

Kontakt:
Andreas Vidman, delägare Prediktera AB
076-858 12 86, andreas(@)prediktera.se

Ämnen

Regioner


BizMaker är en regional inkubator och science park i Västernorrland. Som länets motor för innovation främjar vi företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Med ett coachande förhållningssätt frigör vi kraften hos entreprenörer och innovatörer så att goda idéer kan formas till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. BizMaker erhåller projektstöd från bland annat Europeiska regionalfonden och Region Västernorrland.

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll