Följ BizMaker

PlantVation digitaliserar odling av skogsplant

Pressmeddelande   •   Jun 03, 2019 11:25 CEST

Johanna Johansson, PlantVation AB

Johanna Johansson och företaget Plantvation har utvecklat ett hållbart och automatiserat odlingssystem för skogsplantor. Skogsbolag från hela världen visar nu intresse för innovationen som anses unik.

Johanna Johansson är uppvuxen i en företagarfamilj i Njurunda, söder om Sundsvall, där den huvudsakliga affärsidén kretsade kring odling. Johannas farfar, Arild Johansson, var initiativtagare till att ta fram första versionen av ett automatiserat odlingssystem för grönsaker och Johannas pappa, Peter Johansson, är produktutvecklaren.

– Jag är tredje generationen i familjeföretaget. Nu har vi släppt grönsakerna och koncentrerar oss på skogsplant, säger Johanna Johansson.

Hennes väg in bolaget var inte spikrak. Det var då hon jobbade som au pair i New York och Peter behövde hjälp med översättning av text till internationella kontakter, som hon började bli intresserad och såg sin egen roll i företaget.

– Det är pappa och jag som driver företaget vidare. Han sköter produktutveckling och jag har hand om marknad och sälj, säger Johanna Johansson.

Systemet effektiviserar och digitaliserar odling av skogsplantor. I det slutna systemet som installeras i industrilokaler odlas plantor upp året om och får där en fin start. När de sätts ut på friland på våren så har de redan kommit upp en bit.

– Traditionellt sätter man ut frön på våren. Att komma ut med en planta som redan vuxit i odlingskammaren ger ett försprång. Det klarar vi genom att belysa och värma plantorna med led-belysning i odlingssystemet, säger Johanna Johansson.

Att använda den metoden är något nytt, vilket också digitaliseringen och automatiseringen av processen är. Odlingssystemet odlar två miljoner plantor på 100 kvm och odlingen sker på åtta våningsplan, vilket innebär en yt-effektivisering upp till 40 gånger så effektivt som odling i växthus.

PlantVation deltar i Forest Business Accelerator 2019, ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader.

– Vi har stora förhoppningar att hitta kunder över hela världen. Vi märker redan ett stort intresse internationellt och kan bland annat ta sikte på Kanada som är en väldigt intressant marknad, säger Johanna Johansson.

Kontakt:
Johanna Johansson
070 320 90 60, johanna(@)plantvation.se

BizMaker är en regional inkubator och science park i Västernorrland. Som länets motor för innovation främjar vi företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Med ett coachande förhållningssätt frigör vi kraften hos entreprenörer och innovatörer så att goda idéer kan formas till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. BizMaker erhåller projektstöd från bland annat Europeiska regionalfonden och Region Västernorrland.