Gå direkt till innehåll
Calejo Industrial Intelligence vd Johannes Holmberg med företagets grundare Carl Johard
Calejo Industrial Intelligence vd Johannes Holmberg med företagets grundare Carl Johard

Pressmeddelande -

Calejo gör AI greppbart för industrin

När komplexa industrisystem ska optimeras använder Calejo Industrial Intelligence den senaste generationen AI-teknik. För att göra den ofta abstrakta tekniken greppbar för kunderna har Sundsvallsföretaget även tagit steget och börjat utbilda dem.

Företaget Calejo var tidigt ute med att använda AI-teknik. Med hjälp av en mjukvara bolaget utvecklat var det möjligt för kunder inom industrin att med stor träffsäkerhet göra prognoser och förutspå prisutvecklingen på råvara.

Den tekniken säljer Calejo fortfarande, men nu har företaget på ett spännande sätt bytt huvudinriktning med sin affärsidé och tar ett större grepp.

– Vår nya teknik effektiviserar processer inom industrin på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Frågan vi ställer till industrin är vilket problem de vill lösa, och sedan sätter vi vår teknik i arbete, säger Johannes Holmberg, vd, Calejo Industrial Intelligence.

Låt säga att en industri önskar optimera systemen för ventilation eller för vatten och avlopp. Då tar Calejo in all befintlig data om dessa områden och bygger en digital modell av exempelvis den fysiska ventilationen, där driften kan simuleras. I modellen går det sedan att se vilka effekter olika justeringar och investeringar kan få.

– För industrin ger vår teknik helt nya möjligheter att prova sig fram till effektiviseringar och miljöbesparingar. Digitala plattformar för modellering av komplexa industrisystem byggs och blir självlärande. Hittills har vi startat projekt tillsammans med bland andra SCA, Uniper och Boliden, säger Johannes Holmberg.

I de tjänster som paketeras för kunder inom industrin är utbildning inom AI en viktig del. Calejo har märkt att det finns en viss tveksamhet och till och med rädsla hos kunder inför begreppet AI – artificiell intelligens.

– AI har blivit ett modeord som industrin matas med i tid och otid från leverantörer. För oss som kan leverera den senaste generationen AI är det viktigt att vara ett stöd för kunderna och göra tekniken greppbar och inte så abstrakt, det har visat sig vara en styrka i våra kundkontakter, säger Johannes Holmberg.

Calejo Industrial Intelligence är en av fem startups från hela landet som deltar i Forest Business Accelerator 2019 - ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader och utveckla en mer hållbar industri.

– Vi tycker att Calejo har en väldigt intressant teknologi baserad på det senaste området inom AI – Reinforcement Learning. Företaget erbjuder med sina självlärande system ett helt nytt sätt att arbeta med industriell optimering, styrning och kontroll, säger Martin Rydén, teknisk ledare på IBM.

Kontakt
Johannes Holmberg
Vd, Calejo Industrial Intelligence
073 250 42 01, johannes.holmberg(@)calejo.ai

Ämnen

Regioner


BizMaker är en regional inkubator och science park i Västernorrland. Som länets motor för innovation främjar vi företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Med ett coachande förhållningssätt frigör vi kraften hos entreprenörer och innovatörer så att goda idéer kan formas till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. BizMaker erhåller projektstöd från bland annat Europeiska regionalfonden och Region Västernorrland.

Kontakter

Josefin Jaén Nilsson

Josefin Jaén Nilsson

Presskontakt Kommunikationschef 070 719 49 63

Relaterat innehåll